Rzepak nazywany jest również ” oliwką północy”
Olej produkowany z uszlachetnionych odmian rzepaku. Stanowi skarbnicę witaminy rozpuszczalnych w tłuszczach (witamina A, D3, E, K), zawiera ok. 29% wielonasyconych kwasów tłuszczowych – kwasu linolowego (ok 20% ) oraz kwasu linolenowego ( ok 9%). Ponadto składa się w dużej mierze z jednonasyconych kwasów tłuszczowych. Stosunki i ilości poszczególnych kwasów w oleju rzepakowym ustalają się niemal idealnie z punktu widzenia dietetyki.
Olej z nasion podwójnie ulepszonych uznaje się za zdrowy do stosowania w diecie człowieka. Przyczynia się do tego wysoka zawartość NNKT- linolowego i linolenowego oraz ich właściwy stosunek ilościowy 2:1. Tłuszcze zawierające NNKT posiadają wiele zalet. Należą do nich po pierwsze przeciwdziałanie chorobom serca i układu krążenia, po drugie utrzymanie prawidłowego poziom cholesterolu we krwi, a także działają przeciwzakrzepowo. Ponadto wpływają na cykl metaboliczny komórek, zapewniają optymalny rozwój mózgu i wzroku.
Olej rzepakowy ma zastosowanie przede wszystkim w kuchni do smażenia, duszenia, czy wyrobu majonezu.
Warunki przechowywania: Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Może wytracić się naturalny osad. Olej naturalnie się odstaje i nie jest oczyszczany. Cały proces przebiega w atmosferze ochronnej, beztlenowej.
Brak recenzji użytkowników.
Olej rzepakowy tłoczony na zimno
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni