Zapomniane złoto
Olej Rydzowy wytwarzany jest z rośliny o nazwie lnianka siewna. W zależności od tego czy chodzi o lniankę jarą czy ozimą, barwa oleju waha się od złocistej do czerwono – brunatnej.
Bogactwo na stole… Olej rydzowy w 90% składa się z kwasów nienasyconych. Ponad połowa to kwasy wielonienasycone, wśród których dominuje omega-3 (ok. 40 %) , 36 % stanowią z kolei kwasy jednonienasycone. Pod względem zawartości kwasów olej rydzowy jest podobny do oleju rzepakowego, który w swoim składzie ma tylko 7 % kwasów tłuszczowych nasyconych.
Odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 w oleju jest bardzo ważny, ponieważ tylko wtedy posiada on właściwośi zdrowotne. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe to podstawa prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego.
Bogactwo witaminy E
Olej rydzowy zawiera do 100 mg (na 100 g) witaminy E, która potrafi niemalże czynić cuda. Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, chroni krwinki czerwone przed wczesnym rozpadem, a także zapobiega tworzeniu się zakrzepu. Oprócz tego ta „witamina młodości” jest antyoksydantem i posiada właściwości opóźniające starzenie.
Na oleju nie należy smażyć, ponieważ wysoka temperatura niszczy prozdrowotne substancje w nim zawarte. Używać wyłącznie na zimno. Przechowywać w temp. 4-10⁰C. Może wytrącać się naturalny osad.
Brak recenzji użytkowników.
Olej rydzowy tłoczony na zimno
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni