Olej z czarnuszki na COVID-19?
12 sierpnia 2021
SKŁADNIKI (2 PORCJE):
- 1/3 główki sałaty lodowej lub 1/2 Mix sałat
- Kukurydza – według uznania
- 5 kawałków suszonych pomidorów w zalewie
- 4 łyżki pestek dyni
- 100 g sera feta
- 1 pomidor świeży
- Oliwki zielone – 10 sztuk
WINEGRET:
- 5 łyżek oleju lnianego Sanockiego
- 1,5 łyżki soku z limonki
- 1 lub płynnego miodu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Sałatę opłukać i osuszyć, pokroić w kostkę, włożyć do salaterek. Doprawić solą i pieprzem.
- Pomidory suszone wyjąć z zalewy i pokroić na cienkie paseczki, fetę oraz pomidor świeży pokroić w kostkę, a oliwki na cienkie plasterki, wszystko dodać do sałatki.
- Dodać kukurydzę i posypać pestkami dyni. Polać sosem winegret: olej wymieszać w miseczce z sokiem z limonki oraz miodem i doprawić solą oraz pieprzem.