Sałatka z Olejem lnianym

Olej z czarnuszki na COVID-19?
12 sierpnia 2021

SKŁADNIKI (2 PORCJE):

  • 1/3 główki sałaty lodowej lub 1/2 Mix sałat
  • Kukurydza – według uznania
  • 5 kawałków suszonych pomidorów w zalewie
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 100 g sera feta
  • 1 pomidor świeży
  • Oliwki zielone – 10 sztuk

WINEGRET:

  • 5 łyżek oleju lnianego Sanockiego
  • 1,5 łyżki soku z limonki
  • 1 lub płynnego miodu
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  • Sałatę opłukać i osuszyć, pokroić w kostkę, włożyć do salaterek. Doprawić solą i pieprzem.
  • Pomidory suszone wyjąć z zalewy i pokroić na cienkie paseczki, fetę oraz pomidor świeży pokroić w kostkę, a oliwki na cienkie plasterki, wszystko dodać do sałatki.
  • Dodać kukurydzę i posypać pestkami dyni. Polać sosem winegret: olej wymieszać w miseczce z sokiem z limonki oraz miodem i doprawić solą oraz pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *