Sklep

Glebogryzarka BOMET U 540 1,6 m
24 maja 2021
Brona talerzowa 2,7 m TIGER II + W.Packer
30 czerwca 2021

Olej z czarnuszki

42,00 

Złoto faraonów

Tłoczony na zimno z nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa), daje możliwość wykorzystania w pełni swoich cennych właściwości. Ma on dużą wartość odżywczą i leczniczą, jest bogaty w fitosterole, witaminy m.in.  A, E, F, olejek eteryczny oraz wiele innych składników i mikroelementów wpływających na nasz organizm.

Olej w 85% składa się z kwasów tłuszczowych (m.in. linolowego, alfa-linolowego, palmitynowego). Jego barwa waha się od miodowej po ciemnobrązową, smak- lekko gorzki, zapach intensywny korzenny.

Kategoria:

Dobroczynne właściwości: Spożywanie oleju z czarnuszki wspomaga odporność organizmu, działa przeciwalergicznie, może przyczynić się do spowolnienia rozwoju nowotworów, wspomaga wydajność płuc (polecane dla osób chorych na astmę).

Jak wprowadzić ten produkt do swojego codziennego menu?

Jedną z metod jest regularne picie określonych dawek oleju. Należy zacząć od kilku, kilkunastu kropel, a następnie stopniowo zwiększać ilość. Najlepiej przyjmować olej w trakcie lub w okolicy posiłku, co zapewni lepsze wchłanianie wszystkich wartościowych składników. Zaleca się spożywanie 1 łyżeczki oleju dziennie. Najlepszym sposobem na zneutralizowanie intensywnego smaku jest wymieszanie go z miodem lub sokiem owocowym.

W kontekście kulinarnym oleju z czarnuszki  można z powodzeniem stosować jako przyprawa czy też dodatek do potraw – można dodawać go do sałatek (np. w połączeniu z olejem rzepakowym), makaronów czy past kanapkowych. Należy pamiętać, żeby olej z czarnuszki przyjmować na zimno – nie należy na nim smażyć, ponieważ jego podgrzewanie jest niewskazane.

Poza kuchnią olej z czarnuszki znajduje zastosowanie w kosmetyce. W warunkach domowych można go po prostu stosować na skórę (łagodzi podrażnienia, latem chroni przed poparzeniami słonecznymi, a zimą przed wysychaniem naskórka) oraz na włosy (wzmacnianie włosów, pobudzanie porostu nowych włosów). Można go używać jako składnik maseczek, kremów czy toników do oczyszczania skóry.

Co ciekawe, olej z czarnuszki, ze względu na swój aromat, jest niekiedy wykorzystywany przy produkcji perfum. Można go znaleźć także w składzie różnych olejków wykorzystywanych do aromaterapii czy masażu.

Pojemność

0.25 L

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Olej z czarnuszki”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.