Olej z czarnuszki na COVID-19?

Sałatka z Olejem lnianym
5 lipca 2021
Jak jeść olej z czarnuszki by smakował?
22 listopada 2021

Właściwości zdrowotne ziarenek Nigella sativa, (czyli czarnuszki siewnej) zaskakują nas coraz bardziej. Mogli Państwo już przeczytać o ich wpływie na kaszel, katar sienny i napady astmy, a także reumatoidalne zapalenie stawów czy wrzody żołądka. Okazuje się, że to nie koniec wyjątkowych właściwości czarnuszki.

Na łamach „Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology” zespół australijskich naukowców pod kierunkiem prof. Kaneez Fatima Shad z University of Technology w Sydney wykazał, że składnik aktywny tej rośliny, czyli tymochinon (który w największym stopniu zawiera olej z czarnuszki), może przywierać do białka kolca wirusa SARS-CoV-2, co zapobiega dalszej infekcji w obrębie płuc.

„Nigella sativa i tymochinon są obiecującymi środkami terapeutycznymi zwalczającymi współczesne choroby zapalne i zakaźne, w tym COVID-19” – przekonują australijscy badacze.

Zapraszamy do zapoznania się z artykułem: https://zdrowie.interia.pl/domowa-apteczka/news-olej-z-czarnuszki-cudowny-lek-z-natury-wlasciwosci-zdrowotne,nId,5411813#iwa_source=worthsee.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.