OLEJ RZEPAKOWY

Rzepak nazywany jest również " oliwką północy".

Olej produkowany z uszlachetnionych odmian rzepaku. Stanowi skarbnicę witaminy rozpuszczalnych w tłuszczach (witamina A, D3, E, K), zawiera ok. 29% wielonasyconych kwasów tłuszczowych - kwasu linolowego (ok 20% ) oraz kwasu linolenowego ( ok 9%). Ponadto składa się w dużej mierze z jednonasyconych kwasów tłuszczowych. Stosunki i ilości poszczególnych kwasów w oleju rzepakowym ustalają się niemal idealnie z punktu widzenia dietetyki.

Olej z nasion podwójnie ulepszonych jest uznawany za zdrowy do stosowania w diecie człowieka, ze względu na wysoką zawartość NNKT, linolowego i linolenowego oraz ich właściwy stosunek ilościowy 2 :1. Tłuszcze zawierające NNKT posiadają wiele zalet: Przeciwdziałają chorobom serca i układu krążenia Utrzymują prawidłowy poziom cholesterolu we krwi Działają przeciwkrzepliwie Wpływają na cykl metaboliczny komórek Zapewniają optymalny rozwój mózgu i wzroku

Olej rzepakowy ma zastosowanie:

  • do smażenia ze względu na odporność utleniania,
  • do duszenia i pieczenia,
  • do wyrobu majonezu,
  • do przyrządzania sałatek.

Opakowanie: butelka szklana o pojemności 250 ml

Warunki przechowywania: Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Może wytracić się naturalny osad. Nasz olej nie jest filtrowany, odstaje się naturalnie w atmosferze ochronnej (beztlenowej), jest naturalnie zabezpieczony przed utlenianiem!

Wysyłki realizujemy od poniedziałku do środy włącznie, po zaksięgowaniu wpłaty. Jest to związane ze specyfiką produktu. Paczki nie mogą zalegać w magazynie przewoźnika przez weekend.

Używamy Cookie

Ta strona używa cookie
zgodnie z ustawieniami
Twojej przeglądarki.
Czytaj więcej

Wyrażasz zgodę?

TAK
NIE