OLEJ RYDZOWY

Zapomiane złoto

Olej Rydzowy wytwarzany jest z rośliny o nazwie lnianka siewna. W zależności od tego czy chodzi o lniankę jarą czy ozimą, barwa oleju waha się od złocistej czerwono - brunatnej. Bogactwo na stole... Olek rydzowy w 90% składa się z kwasów nienasyconych. Ponad połowa to kwasy wielonienasycone, wśród których dominuje omega-3 (ok. 40 %) , 36 % stanowią z kolei kwasy jednonienasycone. Pod względem zawartości kwasów olej rydzowy jest podobny do oleju rzepakowego, który w swoim składzie ma tylko 7 % kwasów tłuszczowych nasyconych. Olej rydzowy z lnianki poiada 52,2 % wspomnianego kwas alfa - ilnolenowego.

Odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 w oleju jest bardzo ważny, ponieważ tylko wtedy posiada on właściwośi zdrowotne. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe to podstawa prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Bogactwo witaminy E Olej rydzowy zawiera do 100 mg (na 100 g) witaminy E, która potrafi niemalże czynić cuda. Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, chroni krwinki czerwone przed wczesnym rozpadem, a także zapobiega tworzeniu się zakrzepu. Oprócz tego ta "witamina młodości" jest antyoksydantemi i posiada włsaściwiości opóżniające starzenie.

Na oleju nie należy smażyć, ponieważ wysoka temp. niszczy prozdrowotne substancje w nim zawarte. Używać wyłącznie na zimno. Przechowywać w temp. 4-10 C Może wytrącać się naturalny osad.

Używamy Cookie

Ta strona używa cookie
zgodnie z ustawieniami
Twojej przeglądarki.
Czytaj więcej

Wyrażasz zgodę?

TAK
NIE