Każdy kto chociaż raz próbował olej z czarnuszki wie, że jego smak jest intensywny. Pomimo tego jest on polecany na szereg schorzeń już od najmłodszych lat. Jak korzystać w pełni z dobroczynnych właściwości oleju z czarnuszki jednocześnie nie pozostawiając jego posmaku na cały dzień?
Jak ktoś raz spróbował czarnuszki zna jej specyficzny, dość ostry smak. Przemycenie oleju z czarnuszki do potraw nie należy do łatwych. Rekomenduje się spożywanie jednej łyżki dziennie, najlepiej na czczo-wtedy najłatwiej się przyswaja. Ciężko jednak jest namówić dziecko lub kogoś kto dopiero zaczyna przygodę z czarnuszką aby rozpoczął od niej dzień.
Miód, sok z malin lub innych lubianych owoców może być alternatywą dla osób chcących złagodzić smak czarnuszki. Taka mieszanka oleju ze słodkim smakiem miodu lub soku jest znacznie łatwiejsza do spożycia nawet na czczo.
Poleca się również dodawanie oleju z czarnuszki do sałatek w formie dressingu zastępując przy tym inne przyprawy jak np. pieprz.
Należy zaznaczyć że osoby, które nigdy wcześniej nie spożywały oleju z czarnuszki powinny się do niego przyzwyczaić zaczynając od mniejszych porcji. Kilka kropel dziennie na początek wystarczy, a sukcesywne zwiększanie dawki korzystniej wpłynie na nasz organizm. Dotyczy to również dzieci.
Uwaga ! Godny polecenia olej z czarnuszki powinien być tłoczony wyłączni na zimno i przechowywany w ciemnym i zimnym miejscu!
Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą